پارچه گاباردین یکی از مقاوم‌ترین انواع پارچه است که در دوخت انواع کت، شلوار، یونیفرم و بادگیر استفاده می‌شود.

گاباردین پارچه‌ای است که از پشم و پنبه تولید می‌شود اما انواع ابریشمی و پلی استر را نیز داراست. در این مطلب به توضیح کامل در مورد این پارچه می‌پردازیم.

گاباردین در قدیم

گاواردین یا گبردین نام‌های دیگری است که به این نوع پارچه گفته می‌شود. ریشه این کلمه به قرن 15 میلادی برمی‌گردد. جایی که قبای جلوباز و بلندی را روی شلوار و پیراهن می‌پوشیدند یا به کمر می‌بستند و به آن گاباردینا می‌گفتند.

خالق گاباردین کیست؟

در اواخر 1800 میلادی توماس بربری (صاحب برند Burbury) باهدف رسیدن به پارچه‌ای بادوام و باکیفیت، توانست پارچه‌ای از پشم تابیده طراحی کند که عمر طولانی و بافت محکمی داشت.

 او نام این پارچه را گاباردین گذاشت.

جنس پارچه گاباردین

گاباردین پارچه‌ای است از جنس پشم؛ که پشم مرینوس از باارزش ترین آن‌هاست؛ اما با توجه به اینکه قیمت پشم خالص گران تمام می‌شود، امروزه در ترکیب با پلی استر و پنبه نیز تولید می‌شود.

بافت پارچه گاباردین

بافت گاباردین به‌صورت خطوط منظم مورب 45 یا 63 درجه وجود دارد. این خطوط روی پارچه بوده و پشت آن سطح صافی دارد. تراکم تار در این نوع پارچه دو برابر پود است. این ویژگی‌ها برش پارچه را بسیار آسان می‌کند.

 

انواع پارچه گاباردین

پارچه گاباردین بسته به میزان نوع نخ‌های به‌کاررفته، شامل: گاباردین پنبه ای، گاباردین پلی استر، گاباردین ابریشمی، گاباردین پشمی و... است که در زیر به رایج‌ترین آن‌ها می‌پردازیم.

گاباردین پشمی: این نوع پارچه نمای دوبعدی دارد و هنگام لمس، سطح آن احساس خنکی و صافی دارد. در هنگام اتو باید پارچه‌ای را روی آن انداخت و در دمای کم اتو کرد تا سطح آن براق نشود.

 

گاباردین ابریشمی: این پارچه تماماً از ابریشم تولیدشده و از نوع پشمی سبک‌تر است. مهم‌ترین ویژگی‌های آن ضد عرق و ضدآب بودن آن است؛ بافت محکم و با دوامی دارد و چروک نمی‌شود. درگذشته برای دوخت بارانی از آن استفاده می‌شده است.

 

گاباردین پلی استر: در تولید این پارچه کمی از الیاف پلی استر استفاده‌شده و میزان چروک پذیری را بازهم پایین‌تر می‌آورد. همچنین وجود پلی استر در کاهش قیمت گاباردین تأثیر دارد.

 

ویژگی پارچه گاباردین

پارچه مقاوم: درست است که این نوع پارچه از جنس پشم است اما به دلیل نوع بافتی که دارد بسیار مقاوم است و ثبات بالایی دارد و بعد از شست و شو تغییر شکل نمی‌دهد.

وزن مناسب: باوجود تراکم بالا و جنس پشمی آن، دارای وزن متوسط است و این سبک بودن مزیتی برای یک پارچه با دوام است.

لباس مناسب هر فصل: همان‌طور که گفتیم این پارچه از الیاف پشم و پنبه تولید می‌شود. پشم و پنبه جذب رطوبت بالایی دارد که باعث می‌شود با پوشیدن لباسی از این جنس حتی در فصل گرما نیز حس خوبی داشته باشید.

پارچه ضدچروک: بدون تردید امروزه ضد چروک بودن پارچه استفاده‌شده در لباس ویژگی مهمی است که به آن اهمیت زیادی داده می‌شود. گاباردین به خاطر جنس پشم و پنبه ای آن و همین‌طور به خاطر ساختار بافت آن مقاومت بسیار بالایی در برابر چروک شدن دارد.

ضدآب: به دلیل ساختار متراکم، نفوذپذیری آب در این پارچه بسیار ناچیز است و می‌تواند مدت زیادی شما را خشک نگه دارد.

 

پارچه خوش ایست: بافت متراکم و وزن مناسب آن باعث می‌شود که در تن بسیار خوش فرم دیده شود.

 

سازگار با محیط زیست: بسیاری از انواع پارچه گاباردین از پنبه ارگانیک تولید می‌شود که برای تولید آن‌ها از محصول حیوانی استفاده‌نشده و برای محیط زیست هم قابل تجزیه است. بسته به تکنیک تولید نخ آن، بین 5 تا 10 سال در طبیعت تجزیه می‌شود.

کاربرد پارچه گاباردین

با توجه به ویژگی‌های که در بالا به آن اشاره کردیم نوع بافت و جنس گاباردین، مزایای زیادی را برای ما فراهم می‌کند. یکی از بهترین جنس‌هایی که برای لباس های رسمی و فرم وجود دارد، جنس گاباردین است. خوش دوختی و خوش ایستا بودن گاباردین بسیار مناسب دوخت لباس‌های زیر است:

  • لباس فرم زنانه
  • کت شلوار زنانه
  • کت تک زنانه
  • کت تک مردانه
  • شلوار زنانه
  • شلوار مردانه
  • لباس رسمی
  • مانتو رسمی
  •  مانتو کتی

 

البته نوع خاص‌تر آن نیز در لباس ورزشی، کیف، کلاه و کفش نیز کاربرد دارد. همچنین در دوخت منسوجات خانگی از قبیل رومبلی، پرده، رومیزی، روکش کوسن و ... استفاده می‌شود.

برای خرید شلوار گاباردین زنانه کلیک کنید.

پارچه گاباردین مناسب چه فصلی است؟

به خاطر بافت متراکم و ضخیم آن بیشتر مناسب فصول خنک است اما با توجه به اینکه این نوع پارچه ضد تعریق است و نفوذپذیری هوا در آن بالاست می‌تواند حتی برای فصول گرم نیز کاربرد داشته باشد.

 

طرز نگهداری پارچه گاباردین

نحوه نگهداری پارچه گاباردین به طرز استفاده، شستشو و اتوکشی آن برمی‌گردد. بهترین روش برای شستشو مراجعه به خشک شویی است. با این کار دوام لباس خود را بالاتر می‌برید.

اگر تصمیم داشتید لباس را در منزل بشویید، لباسشویی را روی تنظیمات شستشوی لباس پشمی تنظیم کنید، یا برنامه‌ای را استفاده کنید که روی دور کند باشد و دمای آب نیز بیشتر از 40 درجه نباشد. شستشوی گاباردین از جنس پنبه و پلی استر راحت‌تر است و حتی می‌توانید از برنامه معمولی ماشین لباسشویی خود استفاده کنید.

معمولاً پارچه گاباردین نیاز به اتو ندارد اما اگر روی اتو بودن لباس حساسیت دارید، پارچه دیگری را روی لباس خود انداخته و با دمای کم اتو کنید.

نحوه دوخت پارچه گاباردین

نوع سوزن مورداستفاده در دوخت انواع پارچه برای لباس‌ها متفاوت است. تولیدکنندگان لباسی که قصد دارند با پارچه گاباردین محصول تولید کنند، باید به سایز سوزن توجه کنند. انتخاب درست سوزن باعث می‌شود که شکستگی مداوم سوزن در حین دوخت کمتر شده و درعین‌حال به پارچه نیز هیچ‌گونه آسیبی نرسد. با توجه به ضخامت پارچه نیز، طول بخیه‌های دوخت بهتر است بین 2.5 تا 3 میلی‌متر باشد تا استحکام در درز محصول در بالاترین حال خود قرار بگیرد.

 

خرید پارچه گاباردین

در زمان خرید پارچه گاباردین بهتر است به جزئیات ظریفی توجه کنید تا بتوانید بهترین پارچه را خریداری نمایید. نکات گفته‌شده در پایین می‌تواند به شما کمک کند:

همان‌طور که گفتیم گاباردین چند نوع دارد که بسته به نوع نخ به‌کاررفته در آن است. پس با توجه به نوع پارچه‌ای که می‌خواهید، از پارچه‌ای که می‌خواهید خرید کنید اطمینان حاصل کنید.

چند نوع بودن نخ به‌کاررفته در پارچه گاباردین باعث اختلاف در قیمت آن می‌شود. اطمینان حاصل کنید که گاباردین پلی استر را باقیمت گاباردین پشمی به شما نفروشند.

با توجه به اعلا بودن پارچه گاباردین، ممکن است بعضی از فروشگاه‌ها قیمت بسیار بالایی را برای هر متر از این پارچه اعلام کنند. برای اطمینان از منصفانه بودن قیمت، از فروشگاه‌های مختلف پرس‌وجو کنید.

ممکن است به خاطر بافت برجسته آن هنگام جابجایی نخ کش شده باشد. هنگام خرید از سالم بودن پارچه خود مطمئن شوید.